zondag 24 mei 2009

Muziekinstrumenten

In het begin van het schooljaar kregen we de opdracht om allerlei muziekinstrumenten te knutselen. Ik vond het een leuke opdracht en ging onmiddellijk aan het werk.

De eerste instrumenten dat ik maakte waren een aantal schuddoosjes. Ze zijn gemaakt uit kaasdoosjes en kauwgompotjes. Ik vulde deze doosjes met allerlei hard materiaal en kleefde ze stevig dicht. Daarna versierde ik ze zodat ze er een beetje kleurrijke en aantrekkelijk uitzagen voor de kleuters.

De trommels maakte ik als tweede. Deze zijn gemaakt van een kartonnen buis waarover ik bruine stroken kaftpapier heb gespannen. Ik kleefde de stroken vast met behangerslijm. Ik maakte ook trommelstokjes, omdat je niet veel kan doen met een trommel zonder trommelstokken. Om de trommels op te fleuren versierde ik ze met gekleurd papier.


Daarna maakte ik een bellenkrans. Ik vind de bellenkrans een leuk instrument, want het is klein en toch hoor je het zeer goed wanneer alle instrumenten samen spelen. De bellenkrans bestaat uit een stok, een oude riem, een aantal belletjes en chenilledraad waarmee de belletjes zijn vastgemaakt aan de riem.


Vervolgens maakte ik een schellenstok. Het is een zeer eenvoudig instrument gemaakt uit hout met daaraan platgeslagen kroonkurken bevestigd. Als ik er naar kijk doet het mij denken aan de ontwikkelingslanden en sloppenwijken in arme landen waar de kinderen speelgoed maken met allerlei kosteloos materiaal.

Dan maakte ik een rasp. De rasp bestaat ook uit kosteloos materiaal. Het is zeer leuk om de rasp mee te nemen op stage, want de meeste kleuters kennen dit instrument niet.


Het volgende instrument dat ik maakte was de fietsbel. Het klinkt misschien een beetje raar om van een fietsbel een instrument te maken, maar het is helemaal niet moeilijk en het klinkt zeer mooi. Ik vind dat het instrument een mooi geluid maakt, je kan gemakkelijk hard of zacht op spelen.


Daarna maakte ik de schuurblokjes. Ik vind de schuurblokjes de leukste en mooist klinkende instrumenten, omdat ze een rustgevend geluid maken. Het is net of je luistert naar de zee. Ze zijn gemaakt uit hout met daaraan een stukje schuurpapier. Door met de schuurblokjes over elkaar te schuren maak je muziek.


Tenslotte maakte ik nog twintig paar ritmestokjes, deze zijn gemaakt uit bamboe en zeer eenvoudig.


Via deze link http://www.lesidee.nl/oudedoos/thema78/instrumenten/instrumenten.htm vind je nog een aantal leuke ideetjes om zelf instrumenten te maken.
Alvast veel plezier!

4 opmerkingen:

 1. Geachte mevrouw Temmerman

  Heb je er al eens overgedacht om kinderspeelgoed te fabriceren en dit dat te verkopen? Indien ja, ik ben zeer geïnteresseerd.

  Met vriendelijke groet

  An Oniem

  PS: ik heb opgemerkt dat uw pa een beetje uw ma is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. je bent irietant lotte
  anoniempje

  BeantwoordenVerwijderen
 3. oho wat ben jij stout en irrietant

  BeantwoordenVerwijderen